4 Koldan Nasıl İş Aranır?




Bu yazımda iş yok olan yerlerden nasıl iş yaratılmaya çalışılır onu anlatacağım. İş bulma ve sonrasında da mevcut işimden ayrılma konusunda git gide daha çok deneyim kazanır oldum. Bu nedenle junior uzman kıvamında bir kaç tavsiye verebilirim diye düşünüyorum.

Öncelikle hangi alanda, ne iş olsa yapmazsınız buna karar verin. Ben kendimi tanıyan biri olarak açıkça belirtebilirim ki satış, pazarlama ve hizmet sektörü hiç bana göre değil. Hem satış odaklı çalışıp bir de üstüne müşteri memnuniyetini esas alıp inceden inceye de patronun egosuna takviye yapma alanında beceriksizim. Neyse şimdi en azından iş ilanlarının içeriğini incelerken nelere bakmamız lazım biliyoruz. Diğer bir nokta da Allah aşkına eşiniz, halanız falan size yapma dediği bir iş varsa yapmayın abi, bakmayın o işlere de. Çünkü her iş zaten yeteri kadar can sıkıcıyken bir de üstüne her gece evde tatsızlık yaşamayın. Benim için bu alan bankacılık mesela. Nicky kesinlikle bankada çalışmamı istemiyor. Bunun altında yatan sebep de (bence) benden önceki sevgilisinin bankacı olması ama neyse bu benim hastalıklı beynimin ürettiği saçma bir çıkarım da olabilir.


Konumuza geri dönersek; şimdi kendinize bir bookmark folder açın ve içini gün gün nasıl doldurup büyüttüğünüze bakıp kendinizle gurur duyun.


1) Kariyer. net gerçekten çok işe yarayan, güvenilir bir kaynaktır. Adam gibi kendinize CV yapın ve her önünüze gelen yere başvurun. Sakın ha yanlış cover letterı yanlış firmaya göndermeyin. Kariyer.net bedava, yani elinizi korkak alıştırmayın her hafta ortalama 2 - 3 firmaya CV gönderin. Sonrasında sabırlı olun bekleyin.


2) Kariyer.net e bakarken gözünüze diyelim ki bir firma çarptı, ya da ilginç bir pozisyon ismi; bırakın beyniniz serbest çağrışım yoluyla coşsun: Mesela Gümrük Elemanı olarak iş bakıyorsunuz diyelim, yaratıcı olun ve Dış Ticaret Uzmanı, Foreign Trade Specialist, Company Representative gibi bir ton pozisyon adını deneyerek iş arayın. İnanın bana bir çok firma kimi hangi ünvan ile arayacağını tam olarak bilemiyor çünkü herkese her iş yaptırmak istiyorlar zaten. Ha unutmadan hem TR hem de ENG olarak her bir aramayı tekrarlayın. Daha önce Nicky için iş ararken fark ettim ki adamlar Native Speaker iş ilanına çıkmışlar ama denyo gibi ilanı Türkçe vermişler mesela!


3) Gözünüze çarpan beğendiğiniz firmalar mı var mesela ASELSAN, Johnson & Johnson, PWC gibi gibi - benim konumumda bu UNFICYP - inatla her hafta internet sitelerini kontrol etmeniz lazım. Bunu da alışkanlık halinde getirmek için o sitelerin iş ilanlarının olduğu linkleri bookmark listenize ekleyin.


4) Şimdi tamam avınıza odaklandınız ama hazırlık yapmanız lazım. Bunun için Linkedin üzerinden o firmalarda çalışan kallavili adamları ekleyin. Adamlar ne kadar büyükse o kadar hızla sizinle connect yapıyorlar. Denemesi bedava! Böylece işte siz de ufaktan piyasaya girmiş oldunuz. Ben mesela Kıbrıs'ta yürütülen aktif EU projelerini kesiyorum bu yolla. Yani hem projeler hakkında bilgi alıyorum hem de hangi pozisyonda kim çalışmış bakıyorum.


5) Bir - iki tane bile kilit isim bulduğunuzda Linkedin üzerinden hemen geçmiş iş tecrübelerine bakın. Sizin olmak istediğiniz yere gelmeden önce nerelerde hangi pozisyonlarda çalışmışlar. Hemen o firmaları da bookmarklayın ve/veya o pozisyon isimleri üzerinden search yapın.


6) Evet tüm bunları yaptık ve halen daha can alıcı bir fırsat karşımıza çıkmadı mı? Bu durumda saksıyı çalıştırıp çevremize bakıyoruz. Hayat devam ediyor yani insanlar okula gitmek zorundalar mesela. Hoooop; üniversitelerde idari pozisyonlara bakabiliriz. Biz de tüm üniversitelerin listesini yapar onların iş ilanları sayfasını bookmarklarız. Ya da düşünün mesela başka ne olabilir? Medya, Yerel Basın, Ticaret Odaları, Danışmanlık Firmaları, Dernekler, Vakıflar ve hatta Özel Dedektiflik Firmaları.... O bölgede yaşayan insanlarla konuşun, onları dinleyin.


7) Bazen de öyle bir zaman gelir ki tamamen farklı bir bakış açısı geliştirmemiz gerekir. Mesela bir bakarız Avrupa'da Amerika'da başkaları ne yapıyor. Anlıyorum ki orada bir home based, remote jobs diye bir sektör gelişmiş. Hemen hayal kurup kafada hesap yapıyorum. Ulan saatlik 10 USD/EURO/GBP bana fark yapmaz hangisi olsa şeklinde çalışsam, bir günde 4, haftada 20 saat çalışsam, ayda ohaaaa ne tatlı para diye yükseliyorum. Hemen 3-4 tane siteyi de bookmarklayıp iş kovalıyorum.


8) Diyelim ki yok arkadaş hiç bir yerden ses çıkmıyor. Acaba o zaman emlakçılık mı yapsanız? Ev başına ne kadar komisyon alınıyor bilemiyorum ama sanırım %10 gibi. 280.000 GBP ye Kıbrıs'ta ev satsam 2800 GBP yapar. Bana da o para rahat 4 ay yeter. Acaba müşteri kapmak için emlakçıların yanında mı çalışsanız? Hayır büyük düşünmek lazım. Hemen UK temelli bir kaç relocation acentası bulmak ve onların local rep olma istediğinizi belirtir mailler döşeyebilirsiniz. Ya da yaşını başını almış emekli UK vatandaşlarna size ayda 250 GBP vermek koyar mı ? Bence koymaz bunun gibi bir başlangıç yapabilirsiniz.


9) Oturduğunuz yerden bir seviyeye kadar network kurarsınız. O zaman hemen sosyalleşelebilecek taşaklı adamları bulma zamanınız geldi. Mesela Rotary Club veya Elçilik Barları veya International Kermesler, Gruplar..... Internetten bulun bunları ve gidin toplantılarına. Birileriyle tanışın.


10)Bence en son çare olarak elden CV vermeye gidin. Bunu dürüst olayım daha önce hiç yapmadım. O nedenle etki ve sonuç analizi yapamıyorum ama halen daha insanların büyük bir bölümü bu yönteme güveniyor. (Tabi mesela insanların bir çoğu halen daha geri çekilme methodunu da uyguluyor ama başarı oranı malumunuz, neyse)


Bunlar harici varsa eğer sizin bildiğiniz yol - yöntem bana da bir çıtlatın, be. Çünkü ben Kıbrıs'ta iş arıyorum ve bu konuda da çok ciddiyim. (Not: Bunu tesadüf de olsa okuyacak olan iş arkadaşlarım varsa korkmayın lütfen sizi asla zor durumda bırakmam.)




Yorumlar

Popüler Yayınlar